Wednesday, February 23, 2011

Domate me bizele

Për 4 veta:

* tetë domate mesatare
* 3 lugë margarinë
* 1 qepë të grirë
* 200 gr bizele të ziera
* 1 lugë majdanoz të grirë
* 1 të verdhë veze
* 150 gr djathë kaçkavall
* kripë * piper

Lëng viçi

Për 1 litër lëng nevojiten:

* 1,5 kg kocka viçi, të prera
* ½ këmbë viçi të vogël të ndarë më dysh për së gjati e të përvëluar
* 200 gr. karota të prera në feta
* 6 domate të qëruara, e të prera, pa fara
* 250 ml. verë e bardhë
* 2 thelpinj hudhra
* 100 gr. qepë, të prera trashë
* 150 gr. kërpudha të prera në feta
* fletë dafine ose degëz rigoni, presh apo majdanoz).

Sarma më lakër kaçurrele

Përbërësit për 4 persona:

* 600 gr filet salmoni
* 1 lakër (750 gr)
* 200 ml ujë
* 100 ml verë e bardhë
* 200 ml ajkë e ëmbël
* 250 gr makarona
* 2 lugë gjelle vaj
* 1 lugë gjelle miell
* kripë, pipër i zi, kopër
* lëng limoni.

Tavë me makarona dhe peshk ton

Përbërësit për 4 racione:

* 175 g makarona guaskë
* lugë gjelle me vaj ulliri
* 1 kokërr qepë e grirë
* 2 gjethe selino të prera
* 1 spec jeshil i prerë
* 125 g bizele të ngrira
* 1 lugë çaji majdanoz i freskët dhe i grirë
* 1 konservë peshku ton

Salcë piperi

Përbërësit:

• 1 lugë gjalpë
• një gjysmë filxhani me salcë të errët të gatshme
• disa degë majdanozi
• pak rozmarinë
• pak dafinë
• 4 lugë uthull
• disa kokrra piperi të zi
• 1-2 lugë gjalpi të freskët
• pak spec të kuq
• kripë, 1 qepë, 1 karotë

Role me kikirikë

Nevojiten:

* 250 gr arra të grira
* 250 gr sheqer
* 200 gr çokollatë për gatim
* 250 gr biskota
* 200 ml ujë
* 250 gr kikirikë të pjekur të grirë
* 250 gr gjalpë
* 250 gr sheqer pluhur

Çervish kavaje

Për 4 persona:

* ½ kg tul viçi
* 100 gr miell
* 50 gr gjalpë
* 7 thelpinj hudhër
* 300 gr trahana
* 2 vezë
* 300 ml shtalpë
* 3 lugë uthull molle
* vaj, kripë dhe piper i zi

Pite me speca

Përbërësit për 4 persona

* 200 gr mish i tymosur
* 3 speca jeshil
* 250 gr miell
*125 gr gjalpë
* 5 vezë
* 1 limon
* 1 thelb hudhër
* e vaj e kripë dhe piper i zi

Ëmbëlsirë me luleshtrydhe

* 300 gr luleshtrydhe
* 2 lugë mjaltë
* 250 ml shtalp
* 100 gr arra të grira
* 50 gr çokollatë e bardhë
* 31ugë sheqer
* 1 vezë
* 1 pako sheqer vanilje
* 100 gr keksë sandviç

Çorbë me spinaq

Për 4 persona:

* 600 gr spinaq
* 200 gr oriz
* 4 lugë parmezan
* 1 vezë
* 50 gr gjalpë
* 2 kube supë e gatshme
* vaj, kripë dhe piper i zi

Saturday, February 19, 2011

Buding me banane

Përbërësit për 4 racione:

* 6 feta buke me miell të pasitur
* 40 g gjalpë
* 2 banane të vogla të prera në feta
* 40 g sheqer
* 3 kokrra vezë
* 400 ml qumësht
* kanellë

Feta toni me piper të zi

Përbërësit për 4 person:

* 4 feta toni 200 g
* 320 g qepujka
* 200 g karota
* 200 g rrepë
* uthull nga vera e bardhë
* sheqer
* vaj ulliri
* kripë, piper të zi kokërr

Kroketa patatesh me sallam dhe djathë kaçkavall

Për 6 persona nevojiten:

* l kg patate
* 150 gr. sallam të prerë hollë
* 150 gr. proshutë të prerë hollë
* 2-3 qepë të prera hollë
* 100 gr. kaçkavall të grirë
* 100 gr. gjalpë vegjetale
* l kg vaj për skuqje
* 4 vezë
* galetë (bukë gruri si pite e thatë, pjekur dy herw)
* miell
* kripë piper.

Troftë e pjekur "aromatike"

Përbërësit për 4 persona:

* 4 trofta të vogla rreth 900 g
* 4 qepë të kuqe
* majdanoz
* vaj ulliri
* kripë, piper

Ëmbëlsirë me spinaq

Nevojiten:

* 400 g patate të ziera e të ftohura
* 75 g miell
* arrë muskate e freskët
* vaj për kallëp

Koktej pjeshke

Për 6 persona nevojiten:

* 1 kg pjeshkë të pjekura, të buta
* 300 g kulumbria të kuqe
* 150 g sheqer
* 2 gotëza liker (p.sh. Maraskino)
* gjethe të mentës


Përgatitja:

Pjeshkat vihen për disa çaste në ujë të valë, kullohen dhe qërohen, priten përgjysmë, u hiqen bërthamat. Kulumbritë e kuqe lahen, merren kokrrat dhe lihen për t'u tharë.

Nga sheqeri dhe 2 gota ujë të ftohtë, duke e përzier vazhdimisht, zihet shurup i dhe lihet për t'u ftohur. Pjeshkat priten në feta dhe, bashkë me kulumbria qiten në një enë.

Sipër u hidhet shurupi i ftohur, të cilit paraprakisht i keni shtuar 2 gotëza liker. Ena mbulohet dhe lihet në frigorifer së paku një orë, para se të shërbehet.

Sipas dëshirës mund të shërbehet me akull të imtësuar, ndërsa likeri zëvendësohet me shampanjë.

Gjethet e mentës përdoren si dekor.

Bërxollë pule

Përbërësit për 4 racione:

● 1 kokërr qepë e prerë hollë
● selino e prerë hollë
● 1 thelb hudhre i shtypur
● 2 lugë gjelle vaj ulliri
● 2 gjokse pulash pa lëkurë dhe pa kocka
● 2 lugë çaji majdanoz i freskët, i grirë hollë
● 60 g thërrime buke e kripë dhe piper i zi
● 1 e verdhë veze
● miell për lyerjen e mishit

Sallatë jeshile me peshk të tymosur

Përbërësit:

● 1 sallatë marule
● 1 tufë kopër
● 1 kastravec
● 2/3 filxhan çaji vaj ulliri
● 2 qepë të njoma
● 100 g peshk të tymosur (Salmon)
● 100 g djathë ose gjizë (ose djathë të bardhë të thërrmuar)
● lëngu i një kokrre limoni
● kripë

Domate të mbushura me shpageta

Për 4 persona:

* 4 domate
* 125 gr shpageta
* 3 copë djathë i shkrirë
* 2 dl shtalp
* 1/2 koke qepë
* 1 lugë salcë domatesh
* 1 thelb hudhër
* 50 gr gjalpë
* vaj, kripë dhe piper i zi

Shatobrian me kërpudha

Për 4 persona:

* 50 gr kërpudha të thata
* 900 gr biftek
* 1 thelb hudhër
* 150 ml shtalpë
* 1 kub supë e gatshme pule
* 50 gr gjalpë
* majdanoz
*100 ml verë e bardhë
* vaj, kripë dhe piper i zi

Monday, February 14, 2011

Braziliane

Nevojiten:

* 125 gr sheqer pluhur
* 100 gr bajame të grira
* 125 gr çokollatë për gatim
* 2 lugë qumësht
* 2 lugë rum
* 2 lugë kafeje kafe

Keka djegës

Për 4 persona

* 300 gr miell
* 200 gr gjalpë
* 100 gr kaçkavall
* 200 gr bajame
* 200 ml shtalpë
* 1 lugë mustardë
* 2 vezë
* 200 ml shtalpë
* 1 lugë piper i kuq djegës
* 1 pako aditiv për brumë
* 100 ml keçap
* vaj, kripë dhe piper i zi

Bukë me vezë dhe spinaq

Për 4 persona

* 1/2 kg spinaq
* e 1 bukë
* 200 gr kaçkavall
* 5 vezë
* 300 ml shtalpë
* 50 gr miell
* vaj, kripë dhe piper i zi

Sallatë segedini

Për 4 persona

* 250 gr tul lope
* 3-4 speca të kuqe të pjekura
* 3 domate
* 1 kokë qepë
* 2 thelpinj hudhër
* majdanoz
* 2 lugë uthull
* vaj, kripë dhe piper i zi

Buding diplomatik

Nevojiten:

* 400 gr biskota
* 100 gr rrush i thatë
* 100 gr sheqer
* 80 gr arra
* 12 vezë
* 220 gr sheqer
* 3 mollë
* 50 ml rum
* 200 ml shtalp
* 500 ml qumësht
* edhe 500 ml qumësht

Musaka me bukë bajate

Për 4 persona nevojiten:

* 1/2 kg mish i grirë
* ½ bukë bajate
* 4 vezë
* 100 ml qumësht
*1 kokë qepë
* 200 gr kaçkavall
* 1 lugë erëza të përziera
* vaj, kripë dhe piper i zi

Mëngjes energjik për fëmijët shkollar

shumë nëna përgatitja e mëngjesit për fëmijët e vegjël para se të ikin në shkollë është një çështje mjaft e vështirë. Një pjesë e madhe e fëmijëve nuk konsumojnë fare mëngjes dhe preferojnë zgjidhjet e shpejta të byreqeve ahe sandviçëve.

Patëllxhanë me patate

Nevojiten:

* 5 patëllxhanë
* 2 qepë
* 7 thelpinj hudhre
* 7-8 speca ( mund të jenë edhe të djegës)
* 1 filxhan vaj ulliri
* 2-3 patate
* 4 domate
* 1 filxhan kafeje ujë të nxehtë
* kripë

Biftek tartarësh

Përmbajtja:

* 400 g biftekë lope
* 2 të kuq të vesë
* qepë
* thelb hudhre
* filet sardine
* spec të kuq
* limon
* sos, senf
* spec të kuq (piper)
* tranguj turshi
* piper i bardhë, kripë
*tost
* buter

Saturday, February 12, 2011

Pite me jogurt

Për 4 persona nevojiten:

* 6 vezë
* 600 ml jogurt
* 125 gr margarinë
* 5 lugë miell
* 500 gr petë të gatshme
* vaj, kripë

Tortë shtresore

Nevojiten (për 8 persona):

* 7 vezë
* 220 g sheqer
* 100 g miell
* 320 g çokollatë për zierje
* 250 g gjalpë
* lëvorja e 1 portokalli
* kripë

Sardele të skuqura në salcë me domate

Për 4 persona:

* 225 gr sardele
* 4 domate
* majdanoz
* miell.
* 1 kokë qepë.
* 2-3 lugë bukë e grirë
* 1 lugë erëza të përziera
* 2 degë kopër
* 2 thelpinj hudhër
* 1/2 luge rigon
* 1/2 luge kafeje kopër e thatë
* 2 degë borzilok
* 1 spec i kuq
* 2 lugë soja sos
* 1 degë rozmarinë
* vaj ulliri, vaj, kripë dhe piper i zi

Spageti me domate dhe djathë

Përbërësit për 4 persona:

* 350gr spageti
* 250gr domate
* 70gr djathë kremoz
* 1 spec me tul (të verdhë ose të kuq)
* 1 thelb hudhër
* borzilok
* vaj ulliri
* kripë
* piper

Japrakë gucie

Për 4 persona:

* 1 kokë lakër jeshile
* 400 gr tul lope
* 2 kokë qepë
* 80 gr oriz
* majdanoz
* 200 gr shirita proshute
* 1 lugë miell
* vaj
* kripë dhe piper i zi

Mish pule me parmezan

Për 4 persona:

* 600 gr gjoks pule
* 200gr bukë e grirë
* majdanoz
* 50 gr parmezan i grirë
* 1 lugë erëza të përziera
* 2 thelpinj hudhër
* 150 ml qumësht
* 300 ml shtalpë
* 100 ml majonezë
* 6 kastravecë turshi
* vaj
* kripë dhe piper i zi.

Bërxolla në mënyrë austriake

Për 4 persona:

* 100 gr miell
* 8 bërxolla lope
* 2 thelpinj hudhër
* 3 kokë qepë * majdanoz
* 1 lugë marmelatë kajsie
* 2 lugë uthull molle
* vaj
* kripë
* piper i zi

Byrek me oriz

Për 6 persona nevojiten:

* 500 gr oriz
* 300 gr djathë të bardhë, të thërrmuar
* 4 lugë gjelle gjalpë të shkrirë
* 4-5 vezë
* 6-8 petë shtëpie.

Mish i bardhë me kërpudha dhe kaçkavall

Për 4 persona

* 1 kg gjoks pule
* 50 gr gjalpë
* 200 gr kaçkavall
* 200 gr kërpudha të freskëta
* 3 thelpinj hudhër
* 1,5 lugë miell
* 1 kokë qepë
* 200 ml qumësht
* vaj, kripë dhe piper i zi

Tuesday, February 8, 2011

Tortë greke

Nevojiten:

* 1 kuti e madhe biskota
* 150 gr biskota të grira
* 750 ml qumësht
* 150 gr napolitane çokollate të grira
* 200 ml qumësht
* 20 gr xhelatinë
* 6 pako pluhur për krem
* ½ 2 kg sheqer
* ½ l qumësht

Ëmbëlsirë me kajsi dhe djathë

Nevojiten (për 12 porcione):

* 250 g miell
* 125 g gjalpë
* 170 g sheqer
* 4 vezë
* kripë
* 850 ml. komposto nga kajsitë
* 500 g djathë të njomë të pakripur (me 20% yndyrë)
* 200 ml ajkë të ëmbël
* 1 qese sheqer vanilje
* lëngu dhe lëvorja e renduar e një limoni

Qofte me gjizë në salcë domatesh

Përbërësit për rreth 25 qofte:

* 350gr gjize dele (në pamundësi të saj mund të përdorim gjizë lope)
* 140gr tul buke
* 2 vezë
* 1 thelb hudhër
* 100gr kaçkavall të grirë
* 1 lugë të vogël majdanoz
* piper
* kripë

Supë me domate

Përbërësit :

* 750 gr. domate të kuqe, të pastruara nga lëkurat dhe farat
* 150 gr. speca të kuqe, të cilave u janë hequr farat dhe erëzat
* 500 gr. kastravecë të qëruar dhe pa fara
* 100 gr. qepë të prerë në feta (që më parë janë vendosur në ujë të valuar)
* pak vaj ulliri
* 80 gr. pjepër i prerë në kubikë dhe disa ullinj të zinj

Krem karamele me qitro

Përgatitja për 6 veta:

* 6 vezë
* 1 l qumësht
* një vanilje
* 1/2 kg sheqer
* 1 filxhan kafeje lëng qitroje
* thela qitroje për zbukurim

Për karamelen: 5 lugë sheqer, 3 lugë lëng qitroje.

Qofte me patate dhe susam

Përgatitja për 2 persona:

* 8 patate mesatare
* 200 gr djathë kaçkavall
* 1 lugë miell
* një e verdhë veze
* susam i mjaftueshëm për t’i lyer sipër tërë qoftet
* majdanoz, kopër
* kripë, piper i zi, vaj për skuqje

Sushi me perime

Për 2 persona:

* 3 speca te kuq
* disa flete sallate jeshile
* 1 kastravec i grirë ne kuba të vegjël ose në rende
* 1 karotë e grirë në kuba të vegjël
* 1 spec jeshil i prerë hollë
* 5 qepë të njoma të grira hollë
* 100 gr oriz
* 30 gr lëng soje
* 3 luge vaj ulliri
* pak kripe, piper i zi, shafran

Friday, February 4, 2011

Salca të pjekura

Përbërësit:

* 4 qepë të kuqe
* 40 g gjalpë
* 1 gotë verë të bardhë
* 20 g miell
* 6 lugë supe lëng të pjekurash
* kripë, piper i zi
*1 lugë supe lëng limoni

Biftek me mozzarella

Nevojiten:
* 4 biftekë të hollë mish viçi
* 100 gr. djath mozzarella
* 4 lugë vaj ulliri
* kripë dhe piper sipas dëshirës
* miell
* lëng mishi i nxehtë.

Makarona te furrës me spinaq dhe proshutë

Për 4 persona nevojiten:

• 300 gr makarona të vogla
• ½ l qumësht
• 250 gr. djathë kaçkavall të grirë
• 1 qepë të prerë hollë
• 200 gr. spinaq të zier
• 40 gr. gjalpë
• 40 gr. miell
• 1 lugë vaj ulliri
• 6 feta proshutë e pjekur
• 2 lugë majdanoz
• 30 gr djathë të grirë

Tortëza prej çokollate me dardhë

Përbërësit:

* 120 g çokollatë
* 120 g gjalpë
* 60 g miell
* 70 g sheqer i përpunuar
* pak bikarbonat
* 3 kokrra vezë
*1 lugë kakao pluhur
* 2 dardha të kuqe
*1 portokall
* 1 lugë sheqer e gjalpë, miell dhe kakao

Zogj me salcë kosi e spinaq

Përbërësit për 6 persona:

* 3 zogj pule
* 2 qepë
* 750 g spinaq
* gjalpë
* 30 g miell
* 300 ml kos
* kripë, piper i zi