Friday, January 14, 2011

Imam bajalldi

Vera mesdhetare nuk shfaqet tek asnjë gatim tjetër kaq mbretërore sa tek imam bajalldi. Është mbi të gjitha në shijen e domateve, ku vera mesdhetare shfaqet e padiskutueshme.

Një domate e pjekur në Zvicër, edhe pse njëlloj e kuqe, nuk arrin kurrë të fiksojë të njëjtën sasi dielli në shijen e saj, nuk arrin kurrë të këtë shijen e një domateje mesdhetare. Një patlixhanë serash, nuk arrin kurrë të këtë konsistence të njëjtë mishtore me sispecien e vet mesdhetare, nuk arrin dot t′i shmanget athtësisë së artificiales. Një verë mesdhetare pa imam bajalldi nuk është verë?


Nevojitën për katër persona

Dy-tre kokrra të mëdha qepësh
4-5 thelpinj hudhre
3-4 domate të pjekura mirë
4 patlixhana të mëdhenj të zi

Për ata që janë jo vegjetarian:

500g mish të prerë në kubikë të vegjël
Vaj ulliri
Kripë
Pipër i zi
Majdanoz

Përgatitja


Ndajini patlixhanët e zinë gjysmë dhe, me një lugë të vogël, hiquani tulin. Këtë te fundit, priteni ne copa te vogla dhe lëreni mënjanë për më vonë. Sipas dëshirës, mund t′u jepni patlixhanave një të skuqur të lehtë.

Në një tenxhere të madhe hidhni me bollek vaj ulliri, dhe kur ky të jetë nxehur, hidhni për t′u kaurdisur qepet e grira holle dhe hudhrat. Kur qepa të këtë marrë një ngjyrë të lehtë të artë, shtoni copat e mishit. Kaurdisini mire deri sa uji që lëshon mishi të jetë avulluar. Ata që e duan vegjetarian, lë të kalojnë direkt tek hapi tjetër.

Shtoni domatet e prera holle dhe majdanozin e grirë. Domatet, përpara se t′i grini, hidhini në ujë të nxehtë për disa minuta derisa t′u hapet cipa. Hiqeni cipen e domates me thikë dhe tulin priteni në copa të vogla. Është mirë ta shmangni cipën e domates sepse është pak e sikletshme gjatë ngrënies dhe aspak estetike në gjellë.

Shtoni, se fundmi, edhe tulin e patlixhaneve që hoqët mënjanë në fillim. Lëreni të zihen të gjitha se bashku për 10 minuta. Shtoni kripën dhe piperin e zi. Hiqeni nga zjarri, lëreni të ftohet pak dhe filloni dhe mbushni patlixhanat. Tepricën shpërndajeni midis patlixhanave dhe sipër tyre.

Futeni në furrë, në 220°C dhe piqeni deri sa te marri një kore të lehtë të kuqe sipër.

No comments:

Post a Comment